Schimba cazanul pe lemn cu o pompa de caldura NIBE2019-11-21T08:27:51+00:00

Project Description

0
Lemnul – o resursa scumpa
0
Lemnul – sursa de ilegalitati
0
Lemnul – o solutie temporara

Stiati ca ?

Pentru o casa de 120 de metri patrati, cu o inaltime de 2,6 metri ar rezulta un volum de 312 metri cubi ce trebuie incalzit. Cum indicele considerat necesar pentru incalzire este de 50 W/metrul cub, rezulta ca este necesara o energie de cel putin 15.600 W, astfel ca centrala trebuie sa aiba minim 15,6 kW. O centrala de 15 kW are un consum de 4,8 kg/h.

Cat consuma un cazan pe lemne ?

Considerand ca o centrala functioneaza 14 ore pe zi in sezonul de iarna, adica lunile noiembrie-martie, rezulta ca sunt necesare 10.080 kilograme, adica 10 tone. Un metru cub are intre 400 si 800 de kilograme, in functie de esenta, astfel ca ar fi necesari intre 12 si 25 de metri cubi pentru tot sezonul rece. Evident, lemnele mai uscate cantaresc mai putin, iar cele umede mai mult.

Atentie! De multe ori lemnele se vand la metru ster, care inseamna un metru cub de lemne asezate, dar intre ele exista aer. Formula de transformare este, insa, simpla: un metru ster este 0,65 metri cubi, iar un metru cub are 1,65 metri steri. Sau si mai usor: 3 metri steri inseamna 2 metri cubi.

O tona de lemn de fag este 450 de lei, ar rezulta o factura de 4500 de lei pe cinci luni de sezon rece.

In plus avem si alte costuri care nu sunt luate in considerare la achizitia si folosirea lemnelor de foc:

  • transport si manevrare lemne
  • curatare cenusa zilnic
  • curatare cos de fum in fiecare sezon
  • stocare in mediu uscat (lemnele umede strica cazanele, iar aceste defectiuni nu sunt acoperite de garantie)
  • camera centralei trebuie varuita dupa fiecare sezon, de la afumare ori de cate ori deschizi usa sa alimentezi cu lemne

Scapa de povara lemnelor de foc cu pompa de caldura NIBE

Peste 90% dintre locuintele din Norvegia, Suedia, Finlanda se incalzesc cu pompe de caldura, chiar in apropierea cercului polar.

Pompa de caldura este instalatia care transfera caldura de la un mediu mai rece catre un mediu mai cald. Cel mai adesea, pompele extrag caldura din apa, din aer sau din pamant/sursa geotermala si o transfera in casa, prin intermediul radiatoarelor, incalzirii prin pardoseala, sau al ventiloconvectoarelor.

Cu o pompa de caldura dispare complet preocuparea permanenta de aprovizionare, depozitare, alimentare cu lemne de foc, precum si mizeria ce rezulta în urma utilizarii unui astfel de echipament.

Nu mai trebuie sa se realizeze mentenanta zilnica si saptamanala a cazanului, sau curatarea periodica a echipamentelor si in special a cosului de fum.

STIATI CA? O pompa de caldura foloseste numai curent electric, si chiar daca in ultimii ani s-a scumpit constant, costurile finale pe sezon sunt mai mici decat achizitia de lemne sau peleti pentru a acoperi intreg sezonul rece.

Cat costa sa scapi de grija lemnelor de foc ?

In cazurile prezentate, cazanul pe lemne poate fi pastrat ca solutie de backup

Pachet Pompa de caldura AER-Apa NIBE AMS

lei19449(TVA INCLUS)

Pachet Pompa de caldura AER-Apa NIBE F2120

lei33955(TVA INCLUS)

* suprafata utila este orientativa si variaza in functie de gradul de izolare al cladirii, zona climatica, tipul instalatiei interioare, temperatura ambientala.

Pachetele contin accesoriile necesare pentru a adauga pompa de caldura la instalatia existenta, mai putin materialul marunt si manopera. In variantele prezentate, sistemul propus nu face acm, insa poate fi upgradat foarte usor.

Daca ai o alta suprafata utila decat cea prezentata mai sus, nu ezita sa ne contactezi.
Avem pachete cu pompe de caldura pentru toate suprafetele si pentru toate configuratiile de cazane pe lemne cu sau fara puffer.

STIATI CA? Toate pachetele NIBE pot fi upgradate ulterior cu un cost foarte mic cu modulul interior NIBE VVM. 

Cere o oferta pentru suprafata casei tale

Un cazan pe lemne se schimba foarte usor cu o pompa de caldura

Iar in cele mai multe cazuri, cazanul se poate pastra impreuna cu pompa de caldura ca solutie de backup ocazional

Cat consuma o pompa de caldura ?

O pompa de caldura consuma 1kW energie electrica si genereaza 4-5kW energie termica (in functie de sursa de energie din sol,aer sau apa)

Consum electric estimat pentru o casa de 150mp pe o luna de iarna: 400-500 lei pentru sistemele NIBE SOL-Apa si 450-560 lei pentru sistemele NIBE AER-Apa

Consumul cu incalzirea unei case (valabil pentru orice solutie de incalzire, gaze, lemn, electric..) variaza in functie de:
– tipul pompei de caldura (AER-Apa, SOL-Apa, APA-Apa, etc.)
– zona climatica in care se afla casa (sunt cinci zone climatice in Romania, conform SR1907-2014),
– instalatia interioara: incalzire prin pardoseala, radiatoare sau ventiloconvectoare,
– izolatia casei, calitate si grosime,
– tipul ferestrelor daca sunt geamuri termopan sau tripan, numar de camere al profilului,
– cat de “grea” este iarna,
– temperatura ambientala dorita, consum apa calda,
– daca este o casa nou construita, etc.

CITESTE SI: 5 Sfaturi cum sa faci economie la consumul de energie cu o pompa de caldura

Comparatie din punct de vedere al costurilor pentru o casa de 150 metri patrati

*Date calcul consumuri: Casa P+1 suprafata de 150mp (caramida porotherm 38, polistiren 10, geamuri tripan, incalzire pardoseala parter 75mp, si incalzire cu radiatoare la etaj 75mp) cu 4 persoane. In toate exemplele s-au luat in considerare 6 luni sezon rece, 1mc de lemn crapat = 450 lei1kg de peleti = 1.4 lei + consum electric pentru incalzire ACM pe timp de vara = 150 lei/pers. Pentru pompele de caldura s-a luat in considerare 1kW electric = 0.60 lei.

Cu lemne casa 150mp

lei900luna
  • Consum lemn lunar: 2.28mc Consum lemn anual: 13.7mc Cost anual: 5395 lei Investitie echipamente CT: 13117 lei Constructii suplimentare (spatiu stocare): 10800 lei

Cu peleti casa 150mp

lei1300luna
  • Consum peleti lunar: 1 tona Consum peleti anual: 6 tone Cost anual: 7200 lei Investitie echipamente CT: 20561 lei Constructii suplimentare (spatiu stocare): 16800 lei

Pompa de caldura Aer/Apa casa 150mp

lei560luna
  • Consum electric anual: 5577kW Cost anual: 3346 lei Investitie echipamente CT: 33.500 lei Constructii suplimentare (spatiu stocare): 0 lei BONUS: racire pe timp de vara este inclusa cu pompele aer-apa

Pompa de caldura Sol/Apa casa 150mp

lei480luna
  • Consum electric anual: 4141kW Cost anual: 2484 lei Investitie echipamente CT: 35.000 lei Constructii suplimentare (serpentina): 4500 lei BONUS: racire pe timp de vara (cu accesorii)

Doriti o oferta personalizata cu o pompa de caldura moderna ?

Cere o cotatie gratuit chiar acum.

Completeaza formularul de mai jos si te contactam noi imediat.

Citeste mai multe articole din BLOG-ul nostru